top of page

VAD ÄR SORGBEARBETNING?

SORGCOACHEN's Leah Zepeda Persson skriver och berättar vad sorgbearbetning är och innebär. För mer info om hennes metoder och kurser, besök hennes hemsida, www.sorgconsulting.nu


Om sorgbearbetning

Dödsfall, separationer och andra svåra förluster gör att en del av våra drömmar, förhoppningar och förväntningar på framtiden spricker. Det är normalt och naturligt att då känna alla dessa känslor som uppstår. Oförlöst sorg beror nästan alltid på något okommunicerat av känslomässig natur. För att läka sorgen över en förlust behöver vi därför ta reda på alla outtalade och okommunicerade känslor i relationen. Därefter sätter vi ord på våra känslor och kommunicerar dessa.


Sorgbearbetningen hjälper dig att bearbeta och förlösa smärtan och sorgen över dina förluster. Sorgbearbetning handlar även  mycket om att acceptera att vi inte kan förändra gårdagen (det som hänt), däremot kan vi försöka göra morgondagen lite bättre. Det handlar inte om att glömma och gå vidare, det handlar om att lära sig att leva med saknaden men säga hejdå till smärtan. Det handlar om att tillåta sig själv att må bra, lika mycket som vi ibland behöver få vara i sorgen. Vi lär oss att leva vidare utan smärtan, men behåller de fina minnena.


Vad har sorgen orsakat för smärta hos dig? Är det saker som inte är utredda med personen som har dött? Observera att du kan också skriva till en person som fortfarande lever som t ex till din exman/exfru. Fullbordan innebär inte att du glömmer den du älskade. Vad vi fullbordar är vår relation med smärtan som förlusten orsakade. Du fullbordar relationen till smärtan, förlusten genom att uttrycka det som är ofullständigt mellan dig och personen. Ett fullbordansbrev kommer att hjälpa dig med allt det obearbetade som har hänt i relationen fram till idag. Vi kan i terapin komma fram till det som du behöver bearbeta samt att sätta ord på din sorg. Du kan ta farväl till det som är ofullständigt.


Du kan säga farväl till smärtan som du förknippar med denna relation, såsom förhoppningar, ouppfyllda drömmar och förväntningar.


Hälsningar Leah
29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Jag vaknade av att Juni grät. Jag satte mig upp och lyssnade, redo att springa ner. Men det var tyst. Då insåg jag att det var en dröm. Juni kan inte gråta och har inte kunnat på flera år. Jag pratar

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page