top of page

Utan själ eller förstånd?

Demens. Sägs härstamma från latin och betyda ”utan sinne/själ/förstånd”. Mamma fick sin demensdiagnos (vaskulär demens) när hon var 67 år. Jag såg en person som alltmer förlorade sina förmågor, precis som träden tappar sina löv om hösten. Ibland singlade någon förmåga långsamt bort, ibland virvlade flera iväg på en gång. Men innebar det att själen/sinnet/förståndet försvann?


Mamma har alltid haft en stark känsla för rättvisa, allas lika värde och månade om allas väl, men kunde med tiden inte förmedla det som förut. Hon slutade aldrig känna, uppleva och förstå, även om det var annorlunda mot innan. Hon slutade aldrig vara min mamma, även om hon blev förändrad. Hon slutade aldrig vara gränslöst generös med sin kärlek. Så nej, hon var inte utan vare sig själ, sinne eller förstånd.


Det går inte en dag utan att jag tänker på mamma. Inte en dag utan att jag saknar henne. Jag har förlorat en av mina främsta supportrar som hela mitt liv funnits vid min sida och stöttat och älskat mig villkorslöst, suttit på främsta bänkraden och hejat på mig. Jag känner mig vilsen och ensam och det enda jag vill är att en få vara liten igen, krypa upp i mammas varma och trygga famn och få höra att allt kommer att bli bra igen. Du saknas mig mamma.❤️25 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kind mot hand

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page