top of page
  • sorgcoachen

LISTAN FÖR DIN HÄLSA

Att ta hand om sin egen hälsa kan komma långt ner på priolistan när man går igenom sorg. Vi på SORGCOACHEN har skapat en lista med dom grundläggande sakerna att tänka på för din egen hälsas skull.


Vi har gjort en så enkel lista som möjligt med grundläggande hälsotips. Det är för att den ska vara så smidig som möjligt att ta till sig eftersom vi vet hur svårt det kan vara under en tid av press. Det värsta har kanske hänt och fokus ligger inte alls på den egna hälsan. Men vi vågar nästa lova, att din sorg blir lättare att hantera om du kan följa någon av dessa riktlinjer. Testa en i taget så blir det inte övermäktigt. Och kom ihåg varför du gör det: för att du och din kropp ska orka bära sorgen.


GRUNDLÄGGANDE STEG FÖR BÄTTRE HÄLSA


Sömn

Sömnen är oerhört viktig för att din kropp ska orka hantera alla känslor som rusar genom huvudet. Du kanske tänker att du ju försöker sova men att det inte går. Sömnproblem är extremt vanligt under sorg och du är inte ensam. Vissa sover mycket mer och djupare, medan andra sover mindre och lättare. Det kan också vara en kombination av båda - att du aldrig känner dig utvilad fast du sover enormt mycket. Det finns knep för att du ska få en djupare sömn, oavsett i vilket av dessa stadier av sömn du befinner dig i.


Det är meditation. Genom medveten närvaro en stund innan läggdags, har forskning visat att man kan nå en djupare nivå av sömn vilket gör kroppen och hjärnan mer utvilad. Hjärnan behöver vila från all sorg, och från alla tankar. Vill du ha ett tips på en kort övning för medveten närvaro som passar för alla tillfällen? Klicka här. Den kan du göra vilken minut som helst på dagen och ger din hjärna en chans till återhämtning på kort tid. Vill du ha meditationsövningar till kvällen? Gå till jaghärnu.se och testa dig fram.


Mat

Vi behöver mat för att överleva och det finns inga undantag. Kroppen tar inte hänsyn till att du går igenom sorg. Du kanske äter jättemycket för att dämpa din sorg, eller så har du ingen aptit alls och känner ingen hunger. Det kan vara svårt att påminna sig själv om måltider och du kanske inte är kapabel till att äta själv och behöver stöd. Oavsett vilket så är det viktigt för din hälsa och för din kropps förmåga att hantera sorgen, att du äter. Det viktigaste är att du äter något- vad som helst. Ännu bättre vore det om du kan få i sig fem måltider per dag. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag. Mellanmål kan vara en frukt, lite nötter, eller vad som helst som du tycker om eller kan få i dig. Be din omgivning om hjälp om du kan. Ställ larmet på mobilen.


Fysisk aktivitet

Tanken på att träna kanske inte ligger närmast till hands när man går igenom sorg. Många hamnar i sängen under flera veckor eller månader, medan andra är ute och springer konstant för att bli av med sorgen. Oavsett vem eller var du är på det spektrat, så är det alltid bra för kroppen att röra sig lite. Det räcker med fem minuters promenad med hunden varje dag. Eller varför inte en promenad till affären. Eller cykla på träningscykel. Fysisk aktivitet är bevisat bra för hälsan - och för sorg. Men känn ingen ångest över att du inte rör dig alls. Det är svårt nog att kliva upp på morgonen.


Gemenskap

Sorgen kan många gånger få oss att dra oss undan i ensamhet. Ingen förstår ändå vad vi känner, eller hur? Men förhoppningsvis har du någon I din familj som vill finnas där för dig och det kan vara bra att låta dom göra det mellan varven. Vi behöver gemenskapen mer än vi tror och närheten till andra människor är betydlig i våra liv, oavsett vad vi går igenom. Erbjuder sig ingen att finnas där för dig? Kräv det! Be om det! Dom kanske inte vill tränga sig på pch bara väntar på en inbjudan.


Lyssna på dig själv

Det kan vara svårt att lita på sig själv när man går igenom sorg. Men lita på dina känslor. Lyssna på din inre röst, och var snäll mot dig själv. Även om du inte följer en enda punkt på listan, så var förstående. Du går igenom något ofattbart tungt. Bara det att du orkar andas är nog. Plötsligt en dag kommer du att känna att du vill ta tag i någon av stegen ovan. För då är du redo. Tills dess - acceptera och respektera dina egna känslor. Föreställ dig att du pratar till ditt inre barn. Vad skulle du säga om det var ditt barn som gick igenom allt det där tunga? Ditt inre barn bor där inne hos dig och behöver bli omhändertagen som det barn det en gång var.VÅGA BE OM HJÄLP

Kan du få in någon av dessa saker i ditt liv för att behålla din grundläggande hälsa? Finns det något av det här som du redan gör? Fast kanske på ditt sätt? Att reflektera över din hälsa är steg ett. Bara genom att läsa den här texten har du tagit ett steg mot att ta hand om dig själv. Vi är tacksamma över att du gör det! Vi bryr oss om dig.


Har du självmordstankar eller problem med psykisk ohälsa? Tveka inte att kontakta www.mind.se


Det är heller aldrig fel att ta hjälp av sjukvården. Tvekar du på om du har rätt till vård? Låt dom avgöra hur dom kan hjälpa dig.Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page