top of page

Invärtes kram

Jag lär mig att ta hand om mig själv och ge mig själv det jag behöver. Efter traumat som var min förra relation, och traumat med att behöva avbryta en långt gången graviditet med ett barn som jag älskar bortom allt, har jag verkligen behövt lära mig att vara mjuk och snäll mot mig själv. Jag har behövt lära mig från början att jag är värd kärlek, trygghet och att må bra. Jag landar i att han hade gjort exakt samma sak även med någon annan. Jag landar i att det aldrig var mitt fel, mitt ansvar. Ibland är det kraschlandningar, ibland mjuka långsamma insikter. Det är svårt! Jag får påminna mig själv ofta. Men jag fortsätter försöka, jag fortsätter dyka upp. Tre övningar som hjälpt mig det senaste när jag haft det jobbigt är dessa: 1) Invärtes kram: Denna övningen kan man göra precis var som helst, den fungerar bra för mig för att lugna ner nervsystemet när flykten, stressen, negativa tankar, trötthet, paniken, sorgen eller rädslan tar över. Det är så enkelt som att andas in genom näsan, ett lite längre större andetag bara. Sen andas du in igen, genom näsan, så det blir en dubbel inandning. Du känner bröstkorgen tänja ut sig lite extra, som invärtes massage eller som en kram inifrån. Efter det håller du andan någon sekund innan du långsamt andas ut genom munnen. Upprepa några gånger och känn efter hur det känns i kroppen efteråt. 2) Det magiska rummet: Detta låter lite mer hokus-pokus och är kanske det också. När jag gör den här övningen behöver jag vara någonstans där jag kan blunda och känna mig avslappnad, det är perfekt att ha gjort övning 1 innan eller åtminstone ha varvat ner! Blunda och tänk dig att du går i en korridor med flera dörrar, sedan ser du dörren till ditt magiska rum: till ditt "hjärnkontor" där allting styrs. För mig ser dörrarna och rummet olika ut varje gång. Var noga med att lägga märke till detaljer! Hur hög är dörren, är den rundad upptill? Är det ett handtag eller en knopp, mässing, silvrigt, svart handtag? Hur ser strukturen på dörren ut? Gå fram och öppna dörren. Gå in i ditt magiska rum. Härifrån styrs allt! Hela din kropp. Hur ser det ut där inne? Är det stora fönster? Finns det lummiga växter? Ljust? Mörkt? Jag brukar gå in i det där rummet med intentionen att påverka 1-3 olika saker/faktorer. Till exempel har jag haft en period av dålig sömn, dålig aptit och dåligt självförtroende på jobbet. Se kranar, vreden eller knappar framför dig (det är helt upp till dig och din hjärna hur det ska se ut) en för varje sak du vill påverka. Du behöver göra detta med intention och liksom se framför dig hur du går fram till det specifika vredet för t ex sömn. Se framför dig hur du går dit, börjar snurra upp sömnkvaliteten på det där vredet och tänk för dig själv "jag skruvar upp min sömnkvalitet nu" som du skulle skruva upp värmen på ett element. Bekräfta för dig själv att du nu ökar upp sömnkvaliteten. Ta något djupt andetag innan du går vidare. Gör denna övning regelbundet. Ändra vilka vreden/kontroller du skapar efter var du är i livet och vad du vill påverka.

3) Spackel: Ibland är man medveten om sina sår utan att direkt veta hur man ska läka dem. Så har det varit för mig en längre tid, och det är svårt att veta hur man ska läka på ett kärleksfullt sätt och inte bara i ren skräck för att det alltid kommer kännas såhär. Denna övningen handlar egentligen om att ge sig själv den mjukheten och kärleken som man kanske egentligen önskar få från någon annan. Tänk på något som gör ont och skaver i dig just nu. Det kan vara allt från en sårande kommentar, en sanning som gör ont eller kanske något som någon gjort dig. Blunda och se det där såret framför dig, kanske som en stor spricka i en vägg. Tänk dig sedan att du börjar spackla den där sprickan. Inte över ytan bara utan se framför dig hur du fyller sprickan från djupet med spackel medan du tänker eller säger kärleksfulla saker till dig själv: det var inte mitt fel, jag kunde inte ha vetat, jag är värd att känna mig älskad och trygg, det som hände mig var orättvist, jag är värdefull oavsett, jag är komplett i mig själv. Tänk/säg det med intention. Som du skulle säga till någon du älskar högt. Tryck in spacklet djupt ner i sprickan. Med kärlek. Fyll på, bygg igen- inte för att täcka över så det inte syns utifrån utan för att laga hela vägen från insidan. Laga det där såret från botten, inifrån ut. Var snäll mot dig själv! Du kan till och med krama dig själv medan du gör detta. Känn efter vad du behöver just nu, och ge exakt det till dig själv: Jag älskar mig, jag förtjänar att känna mig trygg, det var inte mitt fel, jag är värd så mycket bättre. Det kommer inte alltid vara såhär. Denna övningen har jag behövt upprepa flera gånger innan jag känt stor skillnad, men över tid har den hjälpt mig mycket.


Kanske är detta inte till någon hjälp för någon, men om något av detta hjälper en enda person för ens en liten stund så är jag nöjd. Glöm inte att du är värd att må bra, att känna dig trygg, älskad och förstådd.16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

"Bär vitt 20/3 för alla spädbarn som lämnat oss för tidigt" står det på min instagram. Överallt i flödet ser jag personer i vita kläder, som sörjer barnen som aldrig fick leva eller som dog alldeles f

Jag var nog inte förberedd på hur svår ensamheten skulle komma att kännas: jag längtade efter den. Att bara få vara ifred. Att bli lämnad ifred. Mot slutet av vår relation kunde jag, som egentligen i

En ny form av skam har infunnit sig. En sorgeskam. För jag känner ingenting. Jag tänder ljus hemma, men känner ingenting. Jag sveper in mig i Elise filt, känner ingenting. Kollar ultraljudsbilderna:

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page